Založ si blog

Náhľad do ľudských duší

 

Na tvári cítim ráno. Otváram oči, kráčam k oknu, odhŕňam záves. Pozerám sa na začiatok dňa, na tak vytúžené teplé počasie po príliš chladnej zime. Už tuším aký budem mať deň v nových jarných šatách.

Náhľad cez okno.

 

V tom istom čase zahliadnem aj skupinku mladých rómskych spoluobčanov ako nahliadajú do blízkych smetných bední. Letmým pohľadom hľadajú to správnu, v ktorej sa najmenší z nich vzápätí stráca a s istotou nachádza nami vyhodené odpadky, pre nich poklady všedného dňa.

Náhľad do smetných bední.

 

Vchádzam do obľúbenej reštaurácie, v nových jarných šatách, neďaleká zvonkohra súzvukom oznamuje obedňajšie stretnutie ručičiek na hodinách. Nahliadam do obedového menu, pod nátlakom chuťových pohárikov volím. Menu 2 – vynikajúci obed.

Náhľad do menu.

 

Pod ťarchou dvoch plných tašiek prichádzam domov. Víta ma radostný štekot strážcov môjho (aj ich) domova. Prvá fenka, Mia, okamžite ponorí svoj čierny ňufák postupne do oboch tašiek, ktorých som sa rýchlo zbavila zhodením na zem. Po letmom náhľade a zistení, že niečo tu vonia, už s nádejou prešľapuje pred miskou v kuchyni. Druhá, netradične pomenovaná po krásnom, rýchlom aute z filmu 60 sekúnd, lenivo vzhliadne dole z postele. Po rýchlom rozhodnutí, že vankúš bude pohodlnejší, ako hrabanie sa v taškách, uloži svoje ušká do spiacej polohy.

Náhľad do tašiek.

 

Za závesom je už tma, nové jarné šaty visia opäť v skrini, čiernobiele psíčatá snívajú už piaty sen. Opät si tu. V mojich spomienkach na TEN večer. Dávaš mi posledný bozk, objatie a pred tou najposlednejšou chvíľou netúžim po ničom inom, len ti nahliadnúť do duše. Npotrebujem to kvôli žiadnemu rozhodnutiu, žiadnemu činu, na to už je príliš neskoro. Chcem len pochopiť, zmieriť sa, dokázať ísť ďalej. Pozerám sa ti do očí, vraj sú oknom do duše. Vidím však len tvoju zvláštnu zelenú farbu a náznak sĺz. Buchnutie dverí. Nevidím, no cítim to. Pochopila som, zmierila sa, teraz už viem, že musím ísť ďalej. Bez teba.

Náhľad do duše. Jedine srdcom…

Nedokonalá báseň

12.05.2014

Keď myslíš, že srdce už nebolí a opustiť chceš všetky kostoly, kde modlila si sa len k nemu, nech naspäť ti vráti tú neho. Zatvoríš ťažkú kostolnú bránu, keď schyľuje sa opať k ránu. Svoj úsmev rožiariš na tvári, hoc je už zabudnutý, prastarý, úlomky seba pozbieraš zo zeme, kam sa to všetci tak hrnieme? Otázkou hľadáš odpoveď, čokoľvek chceš teraz [...]

Príbeh

17.04.2014

Tak ako zlý sen sa rozplynie a zmení v slnečné jarné ráno, tak ako bolesť hlavy pominie, keď na tvári pocítim vánok… Tak ako strach z výšok a tmy vo výške a tme prekonávam, tak čelím obave zo samoty, hoc nemôžem vrátiť sa k nám. Netuším, koľko času uplynie, kým nenájdem ťa viac v duši, kým zmeníš sa na rozprávanie čo o ňom pomlčať sa [...]

Nevypovedané

29.03.2014

Pár slovami na perách a myšlienkou v duši povedať chcem toľkokrát to, čo vo mne čuší. Hlava triezva, srdce prázdne, nezhodnú sa na vete. Tú, čo srdce zamlčať chce, hlava píše v závete. Slová, ktoré patria tebe, vravia sa mi plačlivo, tak ťažko sa z hrdla škriabe: „Milujem, no stačilo.“ [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 9849x
Priemerná čítanosť článkov: 1407x

Autor blogu

Kategórie